2012. augusztus 2., csütörtök

"40$ a week" széria, 2. rész - zseblámpákról

Ahogy már jeleztem, a TEOTWAWKI blog új cikksorozatot indított. Lényege, hogy heti 40 dollár értékben tippeket ad egy jó ár-érték arányú EDC kit, majd egy túlélőfelszerelés összerakására, egészen az alapoktól.

Jöjjön a sorozat második részének szabad, zanzásított fordítása - és a véleményem, kiegészítéseim.

"Jó ideje, hogy egy kulcstartó méretű lámpát hordok magammal. 
Egy Photon lámpával kezdtem, majd egy Fenix E01 után jutottam el a Fenix LD01-hez. Persze ezek csak akkora teljesítménnyel bírnak, mint ami a méretüktől elvárható. Ha valaki nem akarja feladni a kis méretet, akkor mindennapos használatra kiválóak. Amennyiben viszont komoly teljesítményre vágyunk, elkerülhetetlen, hogy méretben is ugorjunk egyet. 
Amikor megvettem a Surefite E1D-t, rögtön nagy kedvenccé vált. Mindent megtaláltam benne, amit EDC-re kerestem. Egy elem a kompaktságért, mégis ütős, 100 lumen fényerő és több órás üzemidő. A lámpa végén levő kapcsoló is fontos, egyszerűbb és gyorsabb kezelni így. Legalább egyféle kis fényerő funkció az elem élettartamának megóvására és halál egyszerű szoftver - Ne kelljen 5x csavargatni a fejét, majd feldobni a lámpát és tapsolni kettőt, hogy előhozzam a különböző funkciókat. Egy jó övklip és masszív konstrukció teszik teljessé - az ütésállóság és kis mértékű vízállóság elengedhetetlen.
Persze ez a 120 dolláros lámpa bőven túl van a heti 40 dolláros limitünkön, így kerestem valamit, ami a funkciók többségét tudja és AA (ceruza) elemmel működik. Az AA elem relatíve olcsó és könnyen beszerezhető.
Nagyon meggyőzött a lámpa amit találtam, a Fenix E11.  27 dollárért olyan funkciókat nyújt, amit a háromszor annyibe kerülő társai. De nézzük mik is ezek: 
  •  egy darab ceruzaelem hajtja
  • 105 lumen teljesítmény
  • nagy/kis fényerő módok
  • akár 8 óra fényerő
  • ütésálló alumínium test
  • vízálló
  • kis méret és csupán 60 gramm tömeg - elemestül
Az E11-nek nagyon jó fénye van a méretéhez képest. Ha zseblámpa-mániás az ember, akkor észrevehet pár apróbb dolgot, például az én példányomon a fénysugár közepén levő kis vakfolt nem pont középen van, de semmi olyasmi ami befolyásolná a használhatóságot. Nagyon jó a kapcsoló a lámpán, pont úgy működik ahogy kell. Benyomva a 'momentary' fény funkció, bekattintva pedig bekapcsol teljesen. A kis fényerőt a fej elfogatásával hozhatjuk elő, ami nagyon jó megoldás. Ki és bekapcsolt állapotban is működik. Az összeszerelési minőség nagyon jó, eddig az összes Fenix lámpám jól bírta a strapát. Az egyetlen hátránya amit megjegyeznék, az övklip hiánya. 
Tehát a 40 dollár alatti kategóriában EDC lámpának a Fenix E11 a választásom. Vannak más lehetőségek is, de mindent összevetve nagyon jó választás lehet EDC-re vagy a kesztyűtartóba. 
2. heti vásárlás: Fenix E11, ára 27 dollár - 13 dollárt hagyva a bankban. A múlt heti visszamaradt pénzzel együtt 24 dollár a bankban. Jól fog jönni a következő hetekben.
Ha már van egy jó EDC lámpád, a házi feladat: ellenőrizd az elemek állapotát a lámpáidban és egyéb eszközökben, ha szükséges, cseréld ki őket. Vegyél egy tucat új elemet a lámpáidhoz. Ha van egy EDC pakkod, tegyél bele legalább két tartalék elemet a lámpádhoz. Gyakorold éjszaka a tájékozódást lámpával úgy, hogy csak aprókat villantasz, és újra, ha szükséges. Ez sok energiát megspórol, ha arra kerül sor és nincs már pótelemed. Keress a lámpádhoz egy vörös színű előtétet, ez megőrzi az éjszakai látásod és kevésbé tesz észrevehetővé a sötétben. 
Következő héten (egy jó multitool-lal és lámpával felvértezve) eltávolodunk az EDC-től és beleugrunk egy masszív, jó ár-érték arányú 'bug out bag' összerakásába."


Eddig az idézet.

Kezdjük a kommentárt egy magyarázattal. A 'bug out bag' az amerikai prepper közösség köreiben elterjedt kifejezés, szó szerinti fordításban visszavonuló-táska. Olyan összekészített csomagról van szó, amelyet veszély vagy váratlan esemény esetén csak felkapunk a lakásból vagy az autóból visszavonulva, elmenekülve és tartalmazza az összes szükséges felszerelést. Aki most hallja először, szokja a kifejezést: 'bágáutbeg', lesz róla szó még bőven. Egy ilyen pakk tartalma nagyban eltér egy EDC - minden napi hordásra összerakottétól, hiszen teljesen mások az igények. Tűzgyújtó eszközökre ritkán van szükségünk a munkahelyen, városban, viszont egy veszélyhelyzetben az otthonunkat elhagyva már akár életmentő is lehet az első hideg éjszakán.


Visszatérve a 2. heti "40$ a week" TEOTWAWKI posztra, én kicsit furcsállom a zseblámpának ilyen fokú prioritását. Valóban fontos eszköz, de nem gondolom, hogy a zsebkés után a második legfontosabb dolog lenne a sorban. Persze ez is egyéni preferencia kérdése. Napi szinten nem hordok magammal zseblámpát. Ennek nem csak az az oka, hogy viszonylag ritkán van rá szükség, hanem az is, hogy a nálam lévő okostelefon rendelkezik zseblámpával, a vaku ledjének személyében. Ha hirtelen szükségem van rá, az mindig kéznél van és nem kell külön lámpát hordanom magammal. Ha súlyt és méretet spórolunk a cipelt dolgokban, az mindig jó. Amennyiben túrázni megy az ember, vagy bármilyen olyan tevékenységbe kezd, ahol egy lámpa valóban fontos kellék, ott már egyértelműen el kell felejteni a telefonos megoldást. Abban az esetben viszont kevésbé fontos szempont a méret és a tömeg. Így a kisméretű lámpának nem feltétlenül látom létjogosultságát.

Egy zseblámpa fontos tulajdonságai nálam a következőek:

  • AA , ceruzaelemmel működjön. A lényeg, hogy könnyen pótolható és beszerezhető legyen. Nem vagyok a spéci CR123 elemek, sem az újratölthetőség híve. Nekem is vannak újratölthető elemeim, de nem használom őket. Egy jobb minőségű AA elem tovább bírja, mint bármilyen akku és nem tetemes összeg a beszerzésük sem. Ha valaki napi szinten világít vele órákat, az más tészta.
  • Legalább 100 lumen fényerő. A 250, 370 lumenes cuccok leginkább marketing célokat szolgálnak, mindenféle trükkös mérés eredményeképpen. Úgysem használja senki a 370 lumenes funkciót, mert 6 perc alatt lemerít egy garnitúra elemet és bántó is a szemnek éjszaka, teljesen tönkretéve az éjszakai látás képességét, amely vaksötétben kb. 40 perc alatt épül fel az ember szemében.
  • Masszív kialakítás és minimális vízállóság. Ne essen szét, ha leejtem és bírja, ha csorog rá az esővíz.
  • Hosszú üzemidő. Itt jön képbe az, hogy lehetőleg két darab AA elemmel működjön, és akkor az ergonómia kérdése is meg van oldva. Egy 15 centis dolgot jobb kézben tartani, mint egy 8 centiset. Nem félreérteni! :)
  • Kis fényerő funkcióval is rendelkezzen. Sátorban, éjjel, hóban, stb. nem kívánunk megvakulni, hasznos dolog ha le lehet tompítani a lámpa fényét.
  • Övklip. Nem kell magyarázni, ugyanaz az előnye, mint egy zsebkés esetén is.

A vicces az egészben, hogy egy Fenix E11 idehaza nem nagyon jönne ki még a 40 dollárból sem, a posta miatt, ugyanakkor az utóbb felsorolt feltételeimnek megfelelő zseblámpát találtam néhány hónapja igen jó áron, amit akkor ki is posztoltam ide. Emlékszik még rá valaki? Igen, bármilyen vicces, az Aldiban kapható 3000 forintos lámpára gondolok. A sok kacat között néha igen jó dolgok akadnak fenn a hálón. Úgy nézem már a weblapjukon nem található meg a holmi, de a mai napig töltik fel a készleteket belőle. Egy két AA elemmel működő, 100 lument tudó, igen hosszú üzemidővel bíró, fekete, alumínium lámpáról van szó. Saját tesztjeim alapján hozza azt a minőséget, amit a 6x-8x annyiba kerülő márkás lámpák, így nem is tervezem lecserélni. Megléte óta kb 10 órát világított max fényerőn, és még mindig a gyári elemek vannak benne. Aki teheti nézze meg.

Mit gondoltok az idézett posztról, és az egész zseblámpa témáról? Van EDC lámpád? Mit hordasz túrázni? Megnézted már az aldis lámpát? Kíváncsian várom a válaszokat a kommentekben.

Korábbi bejegyzések: "40$ a week" széria 1. rész 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése