2012. június 30., szombat

"40$ a week" széria, 1. rész - zsebkés


Ahogy már jeleztem, a TEOTWAWKI blog új cikksorozatot indított. Lényege, hogy heti 40 dollár értékben tippeket ad egy jó ár-érték arányú EDC kit, később pedig egy túlélő felszerelés összerakására, egészen az alapoktól. Jöjjön a sorozat első részének szabad, zanzásított fordítása - és néhány megjegyzés.

"A felszerelés első és alapvető eleme, egy jó zsebkés. Rengeteg féle közül válaszhatunk, ha az előirányzott 40 dolláros ár alatt szerenénk maradni, ott van például a Spyderco Tenacious.  Most viszont az a cél, hogy a felszerelésre költött minden fillér a lehető leghasznosabbnak bizonyuljon, így egy egyszerű zsebkés helyett válasszunk inkább egy multifogót! Mindezek fényében a javasolt eszköz: a Leatherman Sidekick. 
A Sidekick és a hozzá nagyon hasonló Wingman a Leatherman belépő szintű, teljes méretű multifogói, verhetetlen ár/érték aránnyal. A Sidekick a sima élű pengével, fűrésszel és fogazott pengéjével jobb választás napi feladatokra, mint a Wingman a félfogazott pengével, ollóval és doboznyitóval. 
A fő penge 420HC acél, linerlockos rögrízéssel. Nem szuperacél, de már önmagában a kés a fogón hozza azt a minőséget, amit a pénzünkért elvárnánk. Ezen felül persze még van több hasznos szerszám a készletben; rugós fogó, fűrész, háromféle csavarhúzó, egy kis fogazott penge, reszelő, sörnyitó, konzervnyitó és övklip. 
Egy multitool fontos eleme egy jó túlélőfelszerelésnek. Egy zsebkés persze kisebb tömeget és jobb ergonómiát nyújt, viszont egy multitool hasznosabbnak bizonyul ilyen szituációkban. Búnuszként, a Sidekick-hez egy jó kis karabiner is jár, sörnyitóval és bit foglalattal 
1. heti vásárlás: Leatherman Sidekick
Ára: 35$"

Észrevételeim:

Az alap koncepció tetszik. Ha tényleg minden fillér fontos, akkor egy multitool valóban hasznosabb, mint egy egyszerű folder. Érdemes azonban végiggondolni, hogy mire fog leginkább kelleni az eszköz. A hétköznapokban nagyobb haszna lehet egy zsebkésnek a kisebb tömeg és méret okán, szerszámokra ritkábban lesz szükségünk. Én egy jó folderre szavazok első körben, de ha mindenképp fogóban gondolkodunk, akkor a Leatherman Sidekick valóban jó választás.


Minőségre nem sokban marad el a márka komolyabb típusaitól, az ára viszont nagyon baráti. Itthon körülbelül 11ezer forintért szerezhető be, javasolt forrás: ebay. A hozzá járó karabiner tényleg nagyon jó, napi szinten hordom, már posztoltam is róla.

A Leatherman multifogókban a legjobban azt szeretem, hogy a fő szerszámok, pl. a kés kívülről nyitható. Volt egy SOG Powerlock-om, de tovább adtam rajta, mert zavart, hogy a kés és egyéb cuccok csak a fogó teljes kinyitása után, belülről nyithatók. Ludas vagyok viszont abban, hogy az eladása óta nem pótoltam az űrt. Be fogok szerezni a közeljövőben vagy egy Sidekick-et, vagy egy Wave-t.

Mit gondoltok az első heti "40$ a week" TEOTWAWKI  posztról?

3 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ez az ajánló-ötletelő sorozat. Nagyon sokat hordtam egy wave-et a mindennapokban,városban-melóban borzasztó jó,sokszor húzott ki a bajból, úgy autónál vagy kerékpárnál.

    VálaszTörlés
  2. Ötlet mint sorozat nem rossz, de egy dolgot mindig mindenki elfelejt.
    Nem amerikában vagyunk és ezért bizonyos dolgok vagy nem szerezhetőek be kis hazánkban, vagy teljesen más árfekvésben.
    Ebay mint beszerzési forrás nagyon jó, nagyon tutti - de azért magyarországon nemigazán elterjedt a paypal mint fizetési eszköz és angolul is sajna elég kevesen tudnak.

    A 40S határról meg az a véleményem, hogy valamit nem veszek meg csak azért mert olcsó. Nekem volt a kezembe ez a fogó. Ha nincs összehasonlítási alapod nem rossz - de ha már használtál kicsit igényesebb fogót akkor érzed, hogy ég és föld a kettő.

    VálaszTörlés
  3. Pontosan ezért tartom a sorozatot közzétételre méltónak, mert egyrészt a forrás tudja miről beszél, másrészt a téma remek arra, hogy konstruktív vitákat szüljön.

    Szerintem is jobb egy Wave, mint egy Sidekick, de kétszer annyiba is kerül. Nem biztos, hogy létezik olyan szituáció, ahol ez teljesítményben is megmutatkozik.

    Ahogy olvastam, lesz a sorozatban olyan hét, amikor a büdzsé egy része átmegy a következő hétre, így nem mindent 40 dollárból akar megvalósítani, hanem azt feltételezi, hogy ennyit tud költeni a témára hetente az egyszeri prepper-növendék. :)

    VálaszTörlés